O'Sea, Oostende

Een casestudy van CONIX RDBM Architects
  • 24-01-2017
O'Sea; © CONIX RDBM Architects
3D Overview O'Sea; © CONIX RDBM Architects

O’Sea Charme (Fase I) maakt deel uit van een gemengd kustproject bestaande uit 168 wooneenheden en een bijhorend programma. Het programma bestaat hier uit 10 rijwoningen, 18 studio’s, 51 assistentiewoningen, 89 appartementen, kinderopvang, horeca- en commerciële ruimtes met ondergrondse parking.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?

Het architectenbureau CONIX RDBM Architects, het studiebureau stabiliteit Stedec, het studiebureau Boydens voor de technieken en de aannemer Interbuild zijn allen betrokken partij in dit BIM-proces. 

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?
Ons architectenbureau heeft bij de start van dit project dusdanige ervaring op het gebied van BIM opgebouwd dat alle toekomstige projecten "gebimd” worden.

Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten?
Alle drie de partijen werkten met BIM. Voorlopig lijkt het ons onverstandig om in hetzelfde model te werken. Omdat de scheiding tussen de disciplines in een model niet vastgezet kan worden, kan iedereen elkaars werk zonder toestemming aanpassen. Daarom ging onze voorkeur naar gelinkte bestanden. Op deze wijze voerden we een effectieve visuele clashcontrole uit. Het studiebureau technieken bouwde telkens een nieuw model op dat aan het onze werd gelinkt. 

Het succes zit in het BIM-protocol en het nakomen van de afspraken. In het protocol liggen zowel de ambities, vaardigheden en verantwoordelijkheden van elk bureau vast, evenals de  tekenafspraken, informatie over het project en uitwisselmomenten.

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde?
Niet enkel voor dit project, maar voor alle BIM-projecten ligt de meerwaarde in het
‘single source’-principe. Dit houdt in dat alles in één model te vinden is. Hierdoor zal er bijvoorbeeld nooit meer sprake zijn van het gebruik van verouderde tekeningen. Daarnaast kunnen meerdere modelleurs tegelijkertijd meewerken en kan de lead-modelleur het overzicht bewaren. De communicatie en de verdeling van het werk worden ook meteen in het model bijgehouden. Presentatiebeelden opnieuw moeten bijwerken nadat in het ontwerp weer iets is veranderd, is verleden tijd. Het model is een virtueel gebouw bekeken vanuit allerlei standpunten, waardoor alles zichtbaar is en meteen geüpdatet. Kortom, BIM geeft veel tijdwinst en elimineert een hoop fouten.

Wat heeft dit project u geleerd m.b.t. het bimmen?
Het project is nog in de bouwfase.  De interne samenwerkingen verlopen veel intenser doordat ontwerper en tekenaar gelijktijdig aan een model kunnen werken. Het bouwproces wordt veel transparanter en alle partijen worden gedwongen zich met open vizier op te stellen. De architect kan opnieuw zijn rol van ‘bewaker’ van het ontwerp op zich nemen.

Een belangrijke uitdaging is standaardisatie. Die standaardisatie moet trouwens verder gaan dan enkel tussen architect, aannemer en studiebureau. Ook fabrikanten moeten mee op de BIM-trein.

Gerelateerde partner

Opdrachtgever

IMMOBEL

Locatie

OOSTENDE

Ontwerp

CONIX RDBM Architects

Betrokken studiebureaus

Studiebureau Boydens

Gebruikte software

Revit
Solibri
SketchUp
Autocad