Veldhuizerschool, Ede

Een casestudy van Techcomlight
  • 31-08-2017
Het ontwerp van de school waarbij je verschillende disciplines samen ziet in het 3D BIM-model
Veldhuizerschool te Ede

De bestaande basisschool aan de Kraatsweg 11 in Ede was te oud en te klein voor 6 leergroepen. Daarom werd gekozen voor een nieuwbouw die 11 klassen telt die gegroepeerd zijn rond een multifuntionele ruimte/speellokaal. Het project is opgeleverd in 2011. Het resultaat is de eerste passiefschool van Nederland. Daarnaast is de Veldhuizerschool uitgeroepen tot meest frisse nieuwbouwschool van Nederland en is het project genomineerd voor de Dubo-award.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?

HartmanBouwVisie was de voortrekker en de eindverantwoordelijke en samen met de andere teamspelers - bestaande uit opdrachtgever Vereniging tot Oprichting en Instandhouding van Hervormde scholen Ede, Jorissen Simonetti Architecten, Bartels ingenieurs en Innax als installatieadviseurs - hebben ze de opdracht tot een goed einde gebracht.

 

Voor welke onderdelen werd BIM wel toegepast?

HartmanBouwVisie ging te werk volgens de 'ontwerpmanagementmethode'. Dat betekent dat het gehele ontwerp van a tot z teamwork is geweest. Het samenbrengen van verschillende disciplines zoals constructie, installatie en bouwkunde gebeurde volgens het 'integrated project delivery protocol'.

 

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?

De visie en de ambitie van een integraal ontwerpproces kwam van het schoolbestuur en de directie.

 

Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten?

Dankzij de holistische aanpak zijn fouten in het ontwerp tijdens het ontwerpen en dus niet op de werf naar voren gekomen.

 

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde?

De realisatie van het gebouw op zich is bewijs dat de BIM-ontwerpstrategie heeft gewerkt. De meerwaarde ligt in het feit dat het project ruim onder budget is gebleven.

 

Wat heeft dit project u geleerd m.b.t. het bimmen?

Het is essentieel om de leveranciers vanaf dag één bij het proces te betrekken. Hierbij is het een enorm voordeel indien de leveranciers hun assortiment volledig met BIM ondersteunen. 

Gerelateerde partner

Opdrachtgever

Vereniging tot Oprichting en Instandhouding van Hervormde scholen Ede

Locatie

Ede

Ontwerp

Jorissen Simonetti Architecten

Betrokken studiebureaus

Bartels
Innax

Gebruikte software

Revit