Zurenborg Poort

Een casestudy van MACOBO-STABO
  • 14-08-2018
© Antonissen Project Management
© Antonissen Project Management
© Antonissen Project Management
© Antonissen Project Management
© Antonissen Project Management
© Antonissen Project Management
© Antonissen Project Management

Het project Zurenborg Poort aan de Plantin en Moretuslei in de Antwerpse historische wijk Zurenborg (sinds 1984 een beschermd stadsgezicht) is een hedendaags nieuwbouwproject met 4 woningen en 71 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers en commerciële ruimtes op het gelijkvloers. CONIX RDBM Architects kozen voor een tijdloze architectuur. De klassiek opgebouwde gevel fungeert als pleinwand en beëindigt de Plantin en Moretuslei richting Binnensingel.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?

CONIX RBDM Architects en studiebureau Macobo waren van meet af aan gemotiveerde voorstanders om het project via de BIM-methodiek uit te werken. De ontwerpvergaderingen, waarbij de communicatie via het model gebeurde, heeft ook de bouwheer overtuigd om mee in het BIM-proces te stappen. 

Voor welke onderdelen werd BIM wel/niet toegepast?

De opzet was om een coördinatiemodel op te bouwen waar technieken, stabiliteit en architectuur aan elkaar afgetoetst zouden worden. Dit werd met succes toegepast.

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?

Zowel CONIX RBDM Architects als Macobo hadden uitgebreide ervaringen met BIM. Zonder expliciete vraag van de bouwheer wisten we dat het voor dit project een enorme opportuniteit en meerwaarde was. Door de bouwheer intensief te betrekken werden de voordelen voor hem ook snel duidelijk.

Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten?

Er waren goede afspraken gemaakt en de verwachtingen en verantwoordelijkheden werden voor iedereen op voorhand bepaald. Enkele partijen hadden uitgebreide BIM-ervaring zodat het ontwerp vrij vlot tot stand kwam. De communicatie verliep via BIM-collab en issues werden opgelost op de BIM-reviewmeetings. 

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde?

Door last minute-wijzigingen van de bouwheer was het beschikken over een BIM-model een grote meerwaarde in het proces. Het zorgde voor een heldere, transparante communicatie en verkeerde interpretaties werden vermeden.

Wat heeft dit project u geleerd m.b.t. het BIMmen?

De intensieve samenwerking met gepassioneerde BIM-teamleden (intern en extern) zorgde voor een grote 'goesting' bij alle betrokkenen. De manier van communicatie was van hoog niveau. 

 

Gerelateerde partner

Opdrachtgever

Antonissen Development Group

Betrokken partijen

CONIX RDBM Architects

Locatie

ANTWERPEN

Ontwerp

Zurenborg Poort

Betrokken studiebureaus

Macobo

Gebruikte software

REVIT 2018
Solibri
BIMcollab