O&N1bis

Een casestudy van Ingenium
  • 31-10-2018
Ingenium
Ingenium
Ingenium

O&N1bis is een onderzoeksgebouw van de KU Leuven. Het huisvest zowel het Molecular Small Animal Imaging Centre (moSAIC) en het Vaardigheidscentrum Anatomie als een diversiteit aan biotechnologisch laboratoria.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?

Abscis Architecten (architectuur) en Norbert Provoost (studiebureau stabiliteit). Ingenium stond in voor het ontwerp en de opvolging van de technische installatie en de diverse energiestudies en duurzaamheidsanalyses.

 

Voor welke onderdelen werd BIM toegepast?

  • Dynamische thermische en energetische simulaties
  • Simulatie van energetische performantie en comfortniveaus
  • Automatisatie van diverse ontwerptaken: dimensionering van installatieonderdelen, verlichtingsberekeningen en het opstellen van meetstaten.
  • Clashdetectie op de verschillende disciplinemodellen.

 

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?

Het ontwerpteam had eerder al een opdracht (KU Leuven KULAB – Brugge) uitgevoerd waarbij BIM toegepast werd. Alle partijen hadden tijdens dat vorige project de vele voordelen van het werken met BIM ondervonden. Opnieuw kiezen voor de BIM-methodiek was voor de teamleden dan ook een evidentie.

 

Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten?

Gezien de ervaringen die ze hadden opgedaan in het vorige project, verliep de samenwerking tussen de verschillende BIM-partners erg vlot. De verschillende afspraken waren duidelijk afgelijnd. Een aandachtspunt in dit soort traject is het actief betrekken van de bouwheer en externe partners zonder BIM-ervaring. Een doorgedreven beschrijving van ieders verwachting (uitwerkingsgraad, detailgraad van de clashcontrole, BIM in uitvoering/exploitatie) is daarbij een duidelijke meerwaarde.

 

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde?

De combinatie van het Vaardigheidscentrum Anatomie, een onderzoeksfaciliteit met een drietal MRI-scanners en vier verdiepingen labo’s, en de koppeling met koeling/verwarming/utilities uit omliggende gebouwen zorgde ervoor dat er enkel via een vakkundige BIM-uitwerking een geïntegreerde technische installatie kon worden ontworpen.

 

Wat heeft dit project u geleerd m.b.t. het bimmen?

Intelligent bimmen maakt het mogelijk om efficiënt tegemoet te komen aan diverse vragen van de klant, zoals:

  • Het opstellen van verschillende meetstaten (per typelabo)
  • Het doorgedreven bimmen en dimensioneren van het techniekenmodel, wat leidt tot een grote efficiëntiewinst en foutenreductie.

Gerelateerde partner

Opdrachtgever

KU Leuven

Locatie

LEUVEN

Ontwerp

Abscis Architecten

Betrokken studiebureaus

Norbert Provoost

Gebruikte software

Revit
LiNear
Navisworks
ElumTools
Datalink