MULTI

Een casestudy van CONIX RDBM Architects
  • 26-11-2018

De modernistische kantoortoren (1969) in Brussel, een eenzijdig kantoorgebouw, wordt omgetoverd in een gemengd complex met een publieke meerwaarde. Het wordt een katalysator voor de voetgangerszone, een connector voor de publieke ruimtes in de omgeving. En dat via een transformatie van een zware zwarte doos naar een transparant geheel.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?

Het betreft een renovatie van een kantoorgebouw. BIMplan heeft het casco BIM-model opgebouwd. Het heeft aan de hand van beschikbare informatie en point clouds een LOD200-model gefabriceerd.

Het ontwerp is van CONIX RDBM Architect, dat de verdere BIM-coördinatie tussen architectuur, stabiliteit (SGI Ingenieurs nv) en technieken (CES nv) leidde. De stabiliteit is in Revit uitgewerkt, en de technieken met AutoCAD.

 

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?

CONIX RDBM Architects heeft enkele jaren terug de stap gezet en heeft besloten om alle nieuwe projecten uit te voeren in BIM. De ervaring met het gebruik van BIM is groot genoeg om ieder project opnieuw te bimmen. Daarnaast biedt BIM altijd een meerwaarde die later in het project van pas kan komen.

 

Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten?

Een probleem bij renovatieprojecten is altijd de vraag: ‘Wat is correct?’ Er waren DWG-bestanden beschikbaar, maar nog steeds kunnen die afwijken van wat er gebouwd is. Bij twijfelgevallen werden er delen van het gebouw gescand en werd er een point cloud gefabriceerd. Aan de hand van deze data ontstond een BIM-model, dat opgebouwd is uit CAD-data en een point cloud.

 

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde?

De meerwaarde komt grotendeels voort uit het 3D-modelleren van het ontwerp. Hierdoor komen er ingewikkelde knelpunten aan het licht die om een oplossing vragen. Er kunnen tevens 3D-beelden gerenderd worden, en er zou eveneens een maquette geprint kunnen worden. Ook de meetstaten zijn superhandige extra’s. Wat gemodelleerd is, wordt geteld.

 

Wat heeft dit project u geleerd m.b.t. het bimmen?

In een Revit-model kunnen allerhande zaken getekend worden. Als er veel in eenzelfde model gemodelleerd wordt, groeit de data-omvang. Hoe meer erin zit, hoe groter en zwaarder het model wordt. Probeer het dan ook zo licht mogelijk te houden en denk al vooruit: wat wil je ermee doen en hoe moet het gevisualiseerd worden? Kuis de virtuele modellen ook regelmatig op. Dat verlengt hun levensduur.

Gerelateerde partner

Opdrachtgever

Whitewood

Locatie

BRUSSEL

Ontwerp

CONIX RDBM architects

Betrokken studiebureaus

Duurzaamheid: 3E
Stabiliteit: SGI
Technieken: CES
Circulaire economie: ROTOR deconstruction

Gebruikte software

Autodesk Revit 2018
Autocad