City Gate

Een casestudy van B2Ai
  • 26-11-2018

Maak kennis met City Gate: een Design & Build-project, bestaande uit drie residentiële gebouwen. Twee van het type middelhoogbouw en één hoogbouw, inclusief een gemeenschappelijke ondergrondse parking met twee bouwlagen.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?

B2Ai als ontwerper en uitvoeringsarchitect. Setesco is het studiebureau stabiliteit. Boydens staat in voor technieken en EPB. Er werd geen externe BIM-manager aangesteld. Het initiatief voor het BIM-protocol werd genomen door algemeen aannemer Kumpen, die ook instond voor de externe clashcontroles.

 

Voor welke onderdelen werd BIM toegepast?

Het voorontwerp, de bouwvergunningsplannen en de buiteninrichting werden gemaakt in AutoCAD. Voor de uitwerking van het uitvoeringsdossier en de verdere werfcoördinatie werd er overgeschakeld op Revit.

 

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?

Algemeen aannemer Kumpen was de vragende partij, met als doel een zo goed mogelijk uitgewerkt en gecoördineerd project te bekomen voor de aanvang van de werken.

 

Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten?

Er was tijdens het vergunningsproces voldoende tijd om de knowhow te bundelen, zodat er voor het modelleren een goed uitgewerkt BIM-protocol beschikbaar was. Het werken met aspectmodellen zorgde voor een duidelijke demarcatie tussen de studiebureaus en overzichtelijke gefaseerde clashcontroles met maximale bescherming van de verantwoordelijkheid over de elementen in het eigen model. Ondanks het feit dat er niet op een gemeenschappelijke Revit-server werd gewerkt, verliep de samenwerking zeer vlot.

 

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde?

We hebben vastgesteld dat het parametrisch ontwerpen aanzienlijk sneller gaat. Modelleertechnische problemen zijn meestal ook bouwtechnische problemen, en deze komen in dit geval veel vroeger aan het licht. Bovendien biedt het de mogelijkheid om op elk moment relatief snel zicht te krijgen op de hoeveelheden.

 

Wat heeft dit project u geleerd m.b.t. het bimmen?

Omdat bouwheer en aannemer gebruikmaken van een alternatieve viewer, moeten de bestanden uitgewisseld worden via de ‘open’ IFC-standaard. Dit heeft gevolgen voor de manier van modelleren. Deze ervaring zal bijdragen tot een betere uitwisseling van modellen van en voor andere software.

Gerelateerde partner

Opdrachtgever

citydev.brussels/Pargesy – Kempenland – Belfius Immo

Locatie

ANDERLECHT

Ontwerp

B2Ai

Betrokken studiebureaus

Stabiliteit: Setesco
Technieken en epb: Boydens engineering

Gebruikte software

Revit 2016
Solibri
BIMcollab