C3A-gebouw, Gent-Zwijnaarde

Een casestudy van C3A
  • 24-01-2017
C3A-gebouw
C3A-gebouw
C3A-gebouw

Uitbreiding en renovatie van het C3A-opleidingscentrum met geïntegreerde woning.
C3A ontwierp en bouwde in 1994 dit gebouw als opleidingscentrum met geïntegreerde woning, Het was een prima praktisch architectuurvoorbeeld om alle software bij de C3A-opleidingen praktisch op toe te passen. In 2009 werd het gebouw binnen én buiten vernieuwd, met een forse uitbreiding én complete heraankleding binnen én buiten.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?
De bouwheer, de architect en het studiebureau stabiliteit en techniek. 

Voor welke onderdelen werd BIM wel/niet toegepast?
Door de aard van het project werd een zo gedetailleerd mogelijk BIM-model van het complete gebouw, inclusief omgeving, inrichting en uitrusting, in Revit uitgewerkt. 

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?
Bouwheer én architect Jos Vandamme werkte dit project uit als integraal cursus- en oefeningvoorbeeld voor de meest georganiseerde BIM-met-Revit-cursus in Vlaanderen. Revit-cursistsen hebben dit gebouw al meer dan duizend keer integraal stap voor stap heropgebouwd. Ieder jaar wordt deze oefening herwerkt met de nieuwste en steeds uitgebreidere Revit-basissoftware en de gelokaliseerde C3A-Extensies.


Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten?
In 1994 waren de bouwtekeningen nog met AutoCAD gemaakt, maar bij de vernieuwing en uitbreiding in 2009 werd REVIT ingezet voor zowel de ontwerpstudie, bouwaanvraagplannen als de gerealiseerde as-builtplannen.

Het gebouw heeft alle architectuuringrediënten die C3A-cursisten met Revit in een basiscursus moeten doornemen. Het ontwerp was ooit bedacht met een duidelijk architecturaal concept, uitgewerkt met 3D MassModelling, zit qua structuur goed gebaseerd op stramienlijnen, en heeft een reeks complexere AEC-objecten (betonnen en stalen niet-standaard trappen, rechte en gebogen vliesgevels, ...). Ook de buitenaanleg werd in het digitale model uitgewerkt.

Sedert 2014 wordt bij dit project een integrale volautomatische meetstaatextractie van Revit naar Excel en Word voorzien, ter illustratie van de C3Admin-werkmethodiek om meetstaat en bestek vanuit het BIM-model te genereren.

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde?
Zonder het bijhorende IT-intsrumentarium zou dit project nooit met deze vormgeving en layout ontworpen zijn, en het virtueel sterk gedetailleerde BIM-model is een uitstekende basis voor allerlei analyses, zoals licht- en zonnestudies, energie-prestaties, kostprijsberekeningen, enz. 

Wat heeft dit project u geleerd m.b.t. het bimmen?
Het C3A-gebouw is op zich een REVIT-cursusoefening. Het leert jaarlijks een paar honderd Revit-cursisten om het gebouw stap voor stap herop te bouwen. Ieder jaar wordt deze oefening herwerkt met de nieuwste en steeds uitgebreidere Revit-basissoftware en de gelokaliseerde C3A-Extensies.  Dit project werd ook als praktisch voorbeeld uitgewerkt om een digitale bouwaanvraag vanuit het BIM-model met Revit op te stellen. 

Gerelateerde partner

Opdrachtgever

C3A nv

Locatie

Zwijnaarde

Ontwerp

arch. Jos Vandamme

Betrokken studiebureaus

Stabiliteitsstudie / études de stabilité: VT & partners, Bernard Vauterin – Roeselare / Nieuwpoort
Technieken / techniques: WITAS, Wim Tas – Lokeren
Hoofdaannemer / entreprise générale: Habitat, Wingene
Montagebedrijf Eternit-gevelbekleding / Entreprise de montage du parement de façade Eternit: Sierko , Kortrijk
Buitenaanleg / aménagements extérieurs: Wannijn, Kluisbergen

Gebruikte software

voorstudie / avant-projet: SketchUp PRO
virtueel BIM-model / modèle BIM virtuel: REVIT
visualisaties / visualisations: 3ds MAX