DSV-hoofdkantoor, Kopenhagen

Een casestudy van Velux
  • 24-01-2017
Voorbeeld van een directe BIM-integratie van het VELUX MODULAR SYSTEM in het IFC-model van het project; © Verelst Everlam; Velux
Door de slimme uitwerking van onze BIM objects kan men direct het effect van Blinds bestuderen in Lichtstudies die we uitvoeren met onze Velux Daylight Visualizer; ; © Verelst Everlam; Velux
Gebruiksvriendelijke en flexibele interface voor de VELUX BIM-objecten, ARCHICAD, REVIT, VECTORWORKS-integraties; Velux

Het atrium van de nieuwe hoofdkantoren van transport- en logistiekbedrijf DSV werden overdekt met 420 modules van VELUX, die samen de lichtstraten vormen.

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?                 
De architecten, de algemene aannemer, het studiebureau en VELUX.

Voor welke onderdelen werd BIM wel/niet toegepast?
BIM werd in dit geval toegepast voor de ruwbouw, de berekeningen en voorbereidingen voor de plaatsing van de balken en lichtstraten, voor de technieken, voor de traphal en voor het as-builtdossier. 

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?
De beslissing lag bij de architecten, in overleg met de bouwheer.

Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten?
Door de methodologische aanpak is het learning by errorproces herleid tot het minimum. Het sterk gemotiveerde team van architecten en ingenieurs heeft, zeker in het begin, wat tijd moeten investeren om alles binnen de timing rond te krijgen.

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde?
De installatie van de VELUX-lichtstraten én van de bouw in het algemeen verliep sneller dan gepland, dankzij de goeie voorbereidingen en de communicatie in BIM.
Bovendien levert BIM kostbare info op voor de bouwheer, die ook nuttig kan zijn voor het facilitair management achteraf, het onderhoud, ... 

 

Wat heeft dit project u geleerd m.b.t. het bimmen?

Het Bimmen veroorzaakt een ongelooflijke verandering in de manier van werken. Het vraagt duidelijk meer tijd vooraf, in de voorbereidings- en planningsfase en deze win je niet onmiddellijk terug in een eerste project. Het geeft een duidelijkere structuur aan de aanpak en aan de communicatie onderling.

Gerelateerde partner

Opdrachtgever

DSV

Locatie

København

Ontwerp

PLH Architects

Betrokken studiebureaus

DS-Flexhal
MOE Consulting
GHB Landscape Architects

Gebruikte software

REVIT