Bij BIM staan de werkprocessen en de samenwerking tussen de partners centraal. Niet het 3D-model. Een panelgesprek.

  •   27-03-2018
  • Johan Geerts

Op initiatief van Bouwkroniek/La Chronique en Orange Belgium werden een aantal experts uit de bouwwereld samengebracht om na te denken of digitalisering van en in de bouwwereld kan leiden tot disruptie.

Bij de verschillende actoren in de bouwsector gebeurt de implementatie van IT in het algemeen en van BIM in het bijzonder om verscheidene redenen. Zo wil een ontwerper vooral een handige ontwerptool terwijl de bouwheer op een duidelijk inclusief beeld van het eindresultaat hoopt. De aannemer zoekt dan weer naar manieren en processen om de rendabiliteit van zijn bedrijf te verhogen en de samenwerking met o.a. onderaannemers en leveranciers te verbeteren.

Het gemeenschappelijke doel van BIM bij alle partijen blijft echter in de eerste plaats het bouwproces vanaf het eerste conceptuele ontwerp te optimaliseren zodat alle informatie vanaf dat prille begin gecentraliseerd wordt in één universeel te consulteren model.

Toch zorgt dat digitale samenwerkingsmodel voor een niet te onderschatten revolutie en veroorzaakt het een verandering in de taakverdeling tussen de traditionele bouwpartners. Zal de architect in de toekomst meer controleur en/of bewaker van de kwaliteit worden? Zal de aannemer een coörinator zijn die ook instaan voor de materiaalkeuze? Zullen calculators voldoende hebben aan BIM-modellen en worden offertes automatisch gegenereerd? En wat met onderhoud en facility management?

Zeker is dat onderwijsinstellingen nog meer op deze evolutie zullen moeten anticiperen door specifieke opleidingen als BIM-manager of BIM-coördinator in hun aanbod op te nemen. Ook ligt er werk op de plank bij beroepsorganisaties voor o.a. architecten en ingenieurs om een wettelijk werkbaar kader te creëren waarbinnen hun nieuwe taken en bijhorende verantwoordelijkheden future proof worden. 

Lees het volledige artikel hier

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox