A360 Collaboration for Revit-Worksharing (C3A)

  •   27-01-2017
  • Jos Vandamme
Revit heeft een heel efficiënt systeem waarmee een gebruiker meteen de aanpassingen door de andere teamleden in z'n eigen versie kan zien.
Met deze nieuwste C4R service van Autodesk wordt het opeens heel eenvoudig om Project Teams te verbinden via gecentraliseerde toegang tot BIM projectdata.
Dankzij Revit-Worksharing, elke gebruiker werkt in zijn eigen lokale bestand en Revit zorgt voor een synchronisatie met het centrale bestand.

Revit Worksharing of Projectsamenwerking in Revit is een werkmethodiek waarbij meerdere gebruikers samenwerken aan één gemeenschappelijk projectbestand. Bij het werken in zo'n projectteam openen de gebruikers niet samen hetzelfde Revit-bestand, maar het centrale gemeenschappelijke bestand wordt indirect via een lokale kopie van het projectbestand geopend. Elke gebruiker werkt in zijn eigen lokale bestand en Revit zorgt voor een synchronisatie met het centrale bestand.

Na het lokaal laden van de wijzigingen vanuit het centrale bestand, kan een gebruiker meteen de aanpassingen door de andere teamleden in z'n eigen lokale versie zien. Revit heeft daarvoor een heel efficiënt systeem met worksets beschikbaar, maar vooraleer zo'n projectsamenwerking in een team op te zetten is een degelijke voorbereiding, met inzicht in de mogelijkheden en afspraken met betrekking tot het praktische gebruik wenselijk. Veel hangt af van de projectgrootte, teamgrootte, de functie van de teamleden, en uiteraard ook wel van de beschikbare netwerkinfrastructuur. Er zijn verschillende werkmethodes beschikbaar: transparante of expliciete projectsamenwerking (met een rollenpatroon en specifieke taakomschrijving per teamlid), of gecombineerd ... Afhankelijk van de gewenste vorm van samenwerking dient een gepaste workflow voor de projectsamenwerking opgesteld te worden.

De Revit worksharing-werkmethodiek in een lokaal netwerk is al bij velen in gebruik, maar begin 2016 heeft Autodesk A360 Collaboration for Revit in the Cloud gelanceerd: projectteams op verschillende locaties kunnen nu ineens vrij eenvoudig maar heel efficiënt samenwerken met Revit Worksharing via een centraal Revit-bestand in de cloud. Dergelijke samenwerking kon al wel met Revit Server, maar daar was een niet te onderschatten kost aan een “dedicated windows-server” qua hardware, software én IT-support aan verbonden. Met deze nieuwe A360 C4R ( Collaboration for Revit ) is dit opeens véél eenvoudiger én efficiënter geworden.

 

Revit-opties voor Remote Access

Er is een snel groeiende vraag om dergelijke Revit Worksharing-faciliteiten vanaf meerdere verschillende locaties onder verschillende firma’s te kunnen toepassen, en dat kan via Remote Access. Remote Access is toegang tot een computer op afstand, bijvoorbeeld via een internetconnectie toegang verkrijgen op een computer op een andere locatie. Meestal komt daar een VPN-verbinding bij tussen de host en de remote pc. Een VPN (Virtual Private Network) is een eigen, afgesloten datanetwerk dat gebruik maakt van een onderliggend publiek netwerk, zoals het internet. VPN is  bedoeld om thuiswerkers (die al een internetverbinding hebben) toegang te verlenen tot bepaalde diensten die normaal gesproken alleen vanaf de lokatie van het lokale netwerk beschikbaar zijn. Bedoeling is om vanaf een andere locatie gebruik te maken van een bedrijfsnetwerk met de daarop aanwezige applicaties en informatie.

 

Revit Server

Revit Server, standaard beschikbaar bij een Full Revit-licentie, maakte al samenwerking mogelijk overheen een WAN (Wide Area Network, met aansluitingen die geografisch ver uit elkaar kunnen liggen), met de gebruikservaring (qua snelheid e.d.) van een LAN (Lokaal netwerk, meestal tussen computers binnen één gebouw). Er is echter specifieke serverhardware vereist: een niet te onderschatten kost aan een dedicated windows-server qua hardware, software én IT-support. En deze methodiek is bedoeld voor een single domain, niet bedoeld voor samenwerking tussen verschillende firma’s (o.a. wegens beveiligingsperikelen).

 

Remote Desktop

Remote Desktop is het volledig overnemen van een pc op afstand, inclusief het gebruik van het toetsenbord en de muis. En dit is meteen ook een mogelijk alternatief om Revit (en andere software) op afstand te gebruiken. Remote Desktop is eigenlijk inbegrepen bij Windows en is functioneel erg compleet, maar de verschillende functies zitten overal in Windows verspreid. Bovendien moet je het allemaal zelf een beetje uitzoeken hoe het werkt. RDP presteert standaard gemiddeld, vooral het initiëren van een sessie duurt lang. Vandaar dat specifieke Remote Access Software-tools uitgewerkt zijn om dit te optimaliseren. Om deze Remote Desktop werkwijze te optimaliseren zijn er ondertussen diverse oplossing beschikbaar.

Sommige grotere bureaus, ook in Vlaanderen, hebben zelf al zo’n eigen heel krachtige servers operationeel, waarmee ze dergelijke Desktop-as-a-Service aanbieden aan de medewerkers, zodat ze thuis vanaf ieder device kunnen werken. Ook tijdens bouwvergaderingen beschikken de medewerkers over de Revit BIM-modellen, zelfs op een tablet-pc of iPad, of zelfs op smartphones (om te raadplegen). Deze Remote Desktop-faciliteit met Windows en/of Citrix Servers wordt ondertussen ook door bepaalde firma’s als een Desktop-as-a-Service via het internet aangeboden, met heel specifieke faciliteiten voor BIM met Revit … maar C3A vermoedt dat deze techniek binnen enkele jaren door meer firma’s (ook intern bij grotere architectuurbureaus met een eigen IT-service-medewerkers) zal opgezet worden. De kostprijs hiervan is echter niet te onderschatten …

 

A360 Collaboration for Revit

Met deze nieuwste C4R-service van Autodesk wordt het opeens heel eenvoudig om projectteams te verbinden via gecentraliseerde toegang tot BIM-projectdata (een Centrale Revit File) in de Cloud. Een ingebouwde Communicator for Revit faciliteert synchroon chatten tussen de gebruikers. Gebruikers zijn niet gebonden aan een specifiek systeem of locatie: toegang is verzekerd via de A360 Team login vanaf om het even welke locatie. Deze service heeft geen (eigen) Server Hardware nodig: geen kost in aanschaf, opzet en onderhoud van dedicated servers. Deze Autodesk service is nog maar sedert januari 2016 beschikbaar voor Europa, en is beperkt tot de recentste release 2015 of 2016. Er is enkel een abonnementskost vereist voor elke user die van deze C4R wil gebruik maken.

Dit proces van “Starting Worksharing …” + ‘Uploaden model to A360’ met een voorbeeld-project (het C3A-gebouw in Revit) van ongeveer 40Mb én “Saving to Local Cache” duurt nog geen drie minuten (vanaf een C3A-PC met een Telenet Fibernet XL internet-connectie …). Zelfs sneller dan Dropbox.  Het heropenen van de "C3A-Gebouw_CentralFileInTheCloud.rvt" gaat via de lokaal “gecachte” versie, en gaat aldus quasi even snel als een lokale file openen.

 

C3A-Workshops ter lancering

In februari 2016 werden voor de C3A-Userclubleden enkele Revit-Worksharing workshops verzorgd om deze mogelijkheden in detail uiteen te zetten. Na het heel praktisch opzetten en uittesten van Revit Worksharing in een lokaal netwerk, werd geïllustreerd hoe dit nu opeens ook vanaf diverse locaties kan. Deze workshops werden afgerond met enkele voorbeelden uit de praktijk, waar deze Revit Worksharing zijn kwaliteiten al bewezen heeft, en met enkele bedenkingen omtrent BIM-samenwerkingsaspecten zoals een BIM Execution Plan en BIM afspraken zoals de komende Revit Standards. Ondertussen zijn al enkele teams deze A360 Collaboration for Revit aan het toepassen, en de ervaringen zijn uiterst positief.

 

Gerelateerde partners

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox