AVALON by Reynaers: simuleer de toekomst!

  •   12-07-2018
  • Johan Geerts

Met AVALON, de Virtual Reality (VR) simulatieruimte op de Reynaers Campus in Duffel, maakt de fabrikant van aluminium ramen en deuren het mogelijk om toekomstige gebouwen te bezoeken in een virtuele omgeving.

Reynaers Aluminium heeft een traditie hoog te houden wat betreft innovatieve tools om hun klanten te ondersteunen. Met ReynaPro – een professioneel rekenpakket – kunnen raamfabrikanten zelf aan de slag om met de juiste profielen en accessoires hun raamgehelen te configureren.  Onder ‘Technische downloads’ vind je op de Reynaers-website brochures, catalogi, bestekteksten, CAD-files maar ook BIM-objecten. AVALON is de nieuwste en meteen ook de meest indrukwekkende tool die Reynaers ontwikkelde om hun naam als innovatief bedrijf op een overtuigende manier te benadrukken.

Beeld je in dat je virtueel doorheen een gebouw kan lopen dat zich slechts in de ontwerpfase bevindt. Samen met de betrokken partners kan je navigeren door de verschillende ruimtes, de afmetingen van ramen en kamers aanpassen, de kleur van je materialen kiezen en het design van het gebouw optimaliseren. De AVALON VR-ruimte is een ideaal discussieplatform voor de architect, bouwheer, raamfabrikant en de Reynaers-experts.

Een architecturaal project dat werd ontworpen in SketchUp, Vectorworks, Archicad, Revit, enz… kan door middel van krachtige realtime processoren opgeladen en geprojecteerd worden. Uiteraard zijn BIM-modellen ook een perfecte basis om een virtueel model te genereren.

De Reynaers-operator zorgt indien nodig voor de omzetting van het project naar een 3D-model dat geschikt is voor visualisatie in AVALON.

Bezoekers kunnen zelf navigeren door het project en elkaar details of bijzonderheden aanwijzen. De operator kan indien gewenst in realtime designaanpassingen aan het model doorvoeren. Architecten, ontwerpers, bouwheren, … worden ondergedompeld in een 3D-ervaring die hen helpt beslissingen te nemen of hun architecturale droom te bevestigen.

 

Hoe werkt het?

Tot 8 personen kunnen AVALON tegelijkertijd bezoeken. De ruimte bevat 5 wanden waarop gelijktijdig wordt geprojecteerd. Hierdoor wanen bezoekers zich daadwerkelijk in het project en kunnen ze zich er ook in voortbewegen. Gespecialiseerde 3D-brillen registreren de bewegingen en controleren de realtime verwerking van de projecties. Om de beleving extra levendig te maken, worden de beelden in hoge resolutie gerealiseerd door 25 projectoren die gebruik maken van hoogstaande lasertechnologie.

 

Gebruik van AVALON doorheen het ontwerpproces

Reeds bij aanvang van elk bouwproject kan in AVALON gevisualiseerd, getest en aangepast worden. Je kan de 3D-modellen van dichtbij bekijken en elementen aanpassen. Door het realtime design kan je verschillende profielvarianten uittesten en anticiperen op eventuele latere vragen of opmerkingen van de klant. Als het bronbestand een goed uitgewerkt BIM-model is, kan je vooraleer het echte bouwen begint in een virtueel gebouw rondlopen en details of bouwknopen bekijken, begrijpen en evalueren. Je voorkomt op die manier eventuele failkosten en je verhoogt de efficiëntie van het bouwproces.

 

Renders en walktroughs of AVALON

Statische renders en dynamische walktroughs zijn bij architecten en opdrachtgevers goed ingeburgerd. Virtual en augmented reality in realtime-toepassingen inzetten voor het evalueren van bouwmodellen is echter uniek. Een virtueel 3D-model waarin je kan rondwandelen of dat je kan gebruiken om van in het prille begin van het ontwerpproces interactief ontwerpbeslissingen te nemen is zondermeer een meerwaarde. BIM wordt in grotere projecten meer en meer de norm en dat resulteert vaak in een bouwteam als samenwerkingsvorm. Of is het vice versa. Leidt samenwerken in een bouwteam meer en meer tot BIM. Wat het ook zij: AVALON is een perfecte tool om via BIM en een bouwteam embryonale bouwprojecten te begeleiden tot een onvoorwaardelijk, volwassen succes.

BIM heeft alleszins veel troeven in handen om een bouwproject op een andere, meer open manier te benaderen. AVALON is een tool die in dezelfde filosofie meedenkt over de toekomst van ‘het bouwen’.

Meer info: www.reynaers.be

 

 

 

Gerelateerde partners

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox