WTCB geeft tips voor implementatie van BIM in jouw bedrijf

  •   03-08-2018
  • Johan Geerts

BIM implementeren in een architectenpraktijk of studiebureau gebeurt niet van vandaag op morgen. Je kan je laten bijstaan door BIM-consultants maar je kan ook zelf aan de slag. Het WTCB stelde een stappenplan op voor de implementatie van BIM om zowel grote als kleine bedrijven op weg te zetten.

'De eerste stap om met BIM te beginnen werken, is om het goed te begrijpen en te beseffen dat het gepaard gaat met een mentaliteitswijziging'.

Chiel Beckers, Vanhout

 

Meer nog dan een volgende stap in de digitalisering van bijvoorbeeld een architectenkantoor is BIM vooral een grondige verandering van werkmethodiek. Samenwerken binnen en buiten de eigen organisatie, 3D-modellen aanvullen met data en projectinformatie is niet zomaar een aanbestedingsplan maken in 3D. Het gaat verder en de skills reiken verder dan 'tekenen met een 3D-pakket'.

 

Mentaliteitswijziging

Maar daarnaast gaat het vooral over een mentaliteitswijziging. Het traditionele proces opdrachtgever/architect/aannemer wordt hertekend in een open samenwerkingsvorm waarbij samenwerken en openheid sleutelwoorden zijn. Het spreekt voor zich dat de implementatie van BIM dan ook meer is dan aankoop van software en aanpassingen aan hardware met bijhorende opleidingen. Het vergt een gedegen voorbereiding en analytische aanpak.

 

Stappenplan voor implementatie van BIM

Naast het BIM-protocol, een document waarin de samenwerking geconcretiseerd wordt, heeft het WTCB een 'stappenplan voor implementatie van BIM' opgesteld. Het is een handige leidraad die de initiatiefnemers aan da hand van enkele kattebelletjes doet nadenken over het implementatieproces. BIM introduceren in een bedrijf vraagt ook van de structuur en de mentaliteit van het bedrijf een aanpassing. En daar moet men zich bewust van zijn. Een goede implementatie start met een zeer goede voorbereiding.

 

'Wij hebben als pilootproject gekozen voor een project met een extra korte uitvoeringstermijn met als voornaamste doel om een zo goed mogelijk zicht te krijgen op wat er gebouwd moest worden. Onze onderaannemers kregen snel een beeld van het gebouw en zagen meteen waar de knelpunten zaten'.

Jurgen Blomme, Houben  

 

Hier vind je het stappenplan terug.

Lees het uitgebreide artikel over 'implementatie van BIM' in het BIMtonic-magazine dat in het najaar zal verschijnen!

 

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox