Vectorworks: van schets tot BIM

  •   06-08-2018
  • Johan Geerts

Vectorworks is een professioneel CAD en BIM-programma voor ontwerpers en tekenaars in de bouwwereld. Het is een hybride programma: het combineert de traditionele CAD-functionaliteiten met een BIM-workflow en met de mogelijkheden van visualisatie- en 3D-modelleersoftware. Design Express is officiƫle verdeler voor de Benelux, Frankrijk en Polen en biedt daarnaast aan de talrijke Vectorworks-gebruikers een ruim en gevarieerd servicepakket aan.

Waar andere pakketten uitsluitend gericht zijn op het technisch aspect van BIM, wat resulteert in rechtlijnige modellen, kan je in Vectorworks vrij 3D-modelleren combineren met de BIM-werkmethodiek. Via IFC-files werk je samen in een open-BIM-filosofie. ‘In andere pakketten moet je vaak op voorhand het resultaat van je modelleerwerk kennen’, zegt Bart Rammeloo, Operations Manager bij Design Express. ‘Vectorworks is evolutief, de overgang van 2D naar 3D of BIM en eventuele verdere visualisaties via rendering of animatie en zelfs Virtual Reality gaat traploos.’

Het is een veelgehoorde opmerking bij gebruikers: Vectorworks biedt een grote flexibiliteit in het modelleerwerk. Ontwerpwijzigingen die later in het proces kunnen optreden, zijn heel eenvoudig door te voeren. Vectorworks is altijd een voorloper in 3D-tekenen geweest zonder dat het toen BIM werd genoemd. Bij andere pakketten bestaat er een software line-up waarbij men in deelpakket X 2D begint te tekenen om dan verder te evolueren naar deelpakket Y en/of Z waarin je 3D tekent of modelleert.

Bart Rammeloo: ‘In Vectorworks is alles geïntegreerd en dat maakt de implementatie van het pakket in een organisatie eenvoudig, zelfs al is het een klein architectenbureau. Er treden geen ‘softwareschokken’ op want binnen één pakket tekent men in 2D en modelleert men in een BIM-omgeving. Vectorworks is daarom een hybride pakket en de overgang van de verschillende tekensystemen verloopt geleidelijk. Vandaar onze slogan: van schets tot BIM. Een voorbeeld hiervan is dat men aan de hand van een vlekkenplan een ontwerp kan evalueren en optimaliseren. Door een gewicht te geven aan de relaties tussen verschillende ruimtes, maakt Vectorworks automatisch een hiërarchisch plan op.’

 

Geïnformeerd ontwerpen

Met Vectorworks ontwerp je parametrisch. Een wijziging van een object in een gevel wordt automatisch aangepast in het planzicht en in de meetstaat. Meer nog dan parametrisch ontwerpen zegt geïnformeerd ontwerpen welke vlag de lading dekt: BIM is een proces waarbij de geometrie van een gebouw aangevuld wordt met data of relaties tussen onderdelen. Aan de hand van een model informatie genereren, daar gaat het om. Omdat Vectorworks hybride en allround is, wordt de koppeling tussen 2D en 3D in dezelfde tekenhistoriek bijgehouden en kunnen objecten informatie uit de verschillende ontwerpfases bevatten. ‘Daarbij streeft het pakket een soepelheid na waarbij de workflow niet onderbroken wordt. Het is een geïntegreerd pakket’, zegt Bart.

 

Nieuwe technieken geïntegreerd

Tijdens de Gebruikersdagen 2018 bleek dat Vectorworks verder zal inzetten op het gebruik van nieuwe technieken zoals Virtual Reality, Augmented Reality, Pointcloud en Photogrammetry en de mogelijkheden zal uitbreiden. Puntenwolken gegenereerd via een 3D-scan of een vlakkenmodel uit een fotogrammetrische meting zijn ideaal om als onderlegger te gebruiken voor het modelleren van een bestaande toestand. Virtual Reality biedt ontwerpers de mogelijkheid om naast het traditioneel tekenwerk en 3D-renderings hun ontwerp virtueel te beleven en het samen met de klant op voorhand te evalueren. 

Een ontwerper wil immers zijn visie op een duidelijke en doorslaggevende manier aan de opdrachtgever kunnen tonen. Vectorworks maakt dat met de Virtual Reality-toepassing mogelijk.

Van Vectorworks bestaan verschillende versies die andere ontwerpdisciplines ondersteunen. Vectorworks Landschap bijvoorbeeld biedt krachtige en gespecialiseerde tuin- en landschapstools. Vectorworks interiorcad is de geknipte versie voor interieurbouwers. En als wereldleider op vlak van ontwerpsoftware voor de entertainmentsector, spreekt ook Vectorworks Spotlight tot de verbeelding.

 

Gerelateerde partners

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox