Scan 2 BIM: een BIM-model op basis van de realiteit

  •   21-08-2018
  • Johan Geerts

Een veelgehoorde opmerking als het over BIM gaat is of de methodiek geschikt is voor renovaties of restauraties. Het antwoord is volmondig ja. Er bestaan verschillende technieken om de bestaande toestand van een gebouw of een deel ervan te digitaliseren en als onderlegger te gebruiken bij het bimmen. Scan 2 BIM is daar één van. Nic Kerkhof van N2Kwadraat overloopt de mogelijkheden en voordelen.

Van puntenwolk naar BIM

Architecten en ontwerpers weten dat opmeten van de bestaande toestand van een gebouw geen sinecure is. Men moet een bepaald detailniveau behalen  om - zeker bij historische gebouwen - een duidelijk beeld te krijgen van de totaliteit en de specifieke bijzonderheden van het gebouw. Vaak gaat zo'n opmeting gepaard met het nemen van tientallen foto's die bij thuiskomst net niet die informatie bieden die nodig is om een accuraat plan van de bestaande toestand te kunnen maken. Eén of meerdere extra metingen zijn vaak nodig.

 

Nauwkeurigheid 1 mm

3D-laserscanning wordt in vele vakgebieden gebruikt. De gedetailleerde scans bieden enorme voordelen en deze werden ook in de digitaliserende bouwwereld opgemerkt.  Grotere volumes kunnen zonder probleem tot een nauwkeurigheid van 1 mm ingemeten worden en er gaat geen detail aan het 'oog' van een scanner voorbij. 

Een scanner capteert een miljoen punten per seconde waarbij elk punt een xyz-coördinaat meekrijgt. Al deze punten, al of niet gekleurd, worden samengebracht in een 3D-puntenwolk (point cloud) die een fotorealistisch beeld geeft van het gescande object. 

Deze puntenwolk wordt via speciale programma's geëxporteerd naar teken- of modelleersoftware. Diktes van muren worden niet gescand. Wel kan men de scans van de buiten- en binnenzijde van een gebouw op elkaar plaatsen en de restruimte die daarbij tussen de twee puntenwolken ontstaat, is het volume van de muren en de dichte constructies. Op die manier geldt de totale puntenwolk als perfecte onderlegger voor een BIM-model.

De scans worden gekoppeld aan punten die op de gevels door een landmeter met een gps-meting werden uitgezet. Als de puntenwolk goed is geëxporteerd en de verschillende scans goed met elkaar gekoppeld zijn, kan men op de puntenwolk bijkomende metingen uitvoeren. Deze zijn metrisch correct zodat tot in detail maten kunnen gecontroleerd worden.

 

Voordelen van 3D-scan

  • volledige 3D-informatie
  • geen beperking in volume of complexiteit van de vorm. Meerdere scans kunnen gecombineerd wordenrafgelegen objecten en veeleisende terreinen kunnen snel opgemeten worden.
  • hoge nauwkeurigheid (1 mm) tot op grote scanafstand (130 m)
  • nametingen op puntenwolk perfect uitvoerbaar
  • kleurweergave
  • resultaat fotorealistische puntenwolk - 360° foto’s.
  • koppeling door geïntegreerde GPS
  • prijzen zeer concurrentieel met traditionele opmetingen

 

Lees voor meer info over Scan 2 BIM en fotogrammetrie in het BIMtonic-magazine dat verschijnt in het najaar.

Lees hier meer over 3D-scanning.

 

Gerelateerde partners

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox