BIM stimuleert thuiswerk

  •   27-08-2018
  • Johan Geerts

Steeds meer organisaties of bedrijven testen met flexwerken en thuiswerken. Tegelijkertijd vertellen studies ons dat thuiswerk de productiviteit van de werknemer verhoogt, werkvreugde opwekt en de mentale gezondheid prikkelt en dus burn-outs voorkomt.

Het is duidelijk dat voor aannemers thuiswerken lastig is. Architecten, ontwerpers, ingenieurs, tekenaars/modelleurs maar ook werfvoorbereiders kunnen met de komst van BIM daarentegen een groot deel van hun takenpakket thuis uitvoeren.

Vele definities van BIM stellen samenwerken immers voorop. En dat is inderdaad waar bimmen voor staat: samenwerken in de hele keten, van ontwerp tot oplevering. En verder.

 

Mentaliteitswijziging

BIM betekent niet alleen een volgende stap in de digitalisering van het teken- en/of bouwproces, het veroorzaakt ook een mentaliteitswijziging die de traditionele workflow beïnvloedt. Via één centrale en coherente bron werken de verschillende partners van de keten samen en koppelen relevante informatie aan het geometrisch model. Dit kan ook vanop afstand. BIM-softwarefabrikanten hebben methodieken uitgewerkt die het mogelijk maken om dit centrale model al dan niet via de Cloud, te maken, te bewerken en te beheren.

 

Online communiceren

Bouwmaterialenfabrikanten spelen er gretig op in en stellen via online bibliotheken hun producten en systemen d.m.v. gecombineerde objecten – informatie gekoppeld aan geometrie - ter beschikking. Dat gebeurt op de bedrijfswebsite of op speciale BIM-objectplatformen.  Met behulp van programma’s zoals BIMcollab of Solibri kunnen de modellen via IFC-bestanden uitgewisseld en virtueel op conflicten gecheckt worden. De verschillende partners kunnen online communiceren en in overleg eventuele problemen oplossen.

Het beeld van het architectenkantoor waar projecten van schetsboek via de tekencomputer naar coördinatievergaderingen gaan om geëvalueerd en vergeleken of aangevuld worden met de plannen van externe studiebureaus is verleden tijd.

Een bibliotheek met documentatiemappen en een archief met referentieprojecten behoren al langer tot het verleden. Persoonlijke aanwezigheid op een gecentraliseerde fysieke werkplek is door de BIM-methodiek niet meer nodig om tot een coherent project te komen.

 

Thuiswerk mogelijk maken

Aannemers gelden in het algemeen als de ferventste BIM-gebruikers en daarvoor hebben ze sectoreigen argumenten. Werken in een BIM-omgeving is voor andere actoren uit de bouwwereld een mooie opportuniteit om thuiswerk mogelijk te maken. Het kan voor architecten, ingenieurs en ontwerpers een extra stimulans betekenen om op de BIM-trein te stappen.

Via onderstaande links vind je informatie over hoe softwarefabrikanten online samenwerken mogelijk maken:

Autodesk BIM 360

Graphisoft BIMcloud

Vectorworks Cloud

 

Gerelateerde partners

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox