BIM Onderwijsdag - een lovenswaardig Nederlands initiatief

  •   09-09-2018
  • Johan Geerts

De interesse bij bouwpartners voor BIM groeit gestaag. Een goede waardemeter daarvoor zijn de talloze vacatures die openstaan voor BIM-modelleurs en aanverwante taken. De gevraagde profielen zijn vaak niet gering.

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er enkele hogescholen die een BIM-opleiding op hoog niveau organiseren. Drie jaar geleden startte PXL in Hasselt o.a. met een innovatief BIM-project. Via een eigen bouwproject vonden geïnteresseerde studenten hun weg naar de BIM-methodologie. Daarna volgden nog diverse opleidingen met de focus op verschillende BIM-aspecten. Bij HOWest kan je een postgraduaat BIM-expert-modelleur volgen waarin modules Expert modeling, Engineering, Model checking, Parametric Design en In & output gedoceerd worden door experts uit de praktijk.

Daarnaast zijn er dag- en avondopleidingen o.a. aan Syntra- en VDAB opleidingscentra.

Latere werkgevers maken daarbij soms de opmerking dat het niveau van de afgestudeerden niet voldoende hoog is en er een kloof merkbaar is tussen de theorie en de praktijk. De nieuwe werkkrachten worden pas in de praktijk ingezet na een supplementaire interne of externe opleiding.

 

BIM Onderwijsdag

Ook in Nederland voelt men deze discrepantie tussen theorie en praktijk. Daarom organiseert het BIM Loket – een onafhankelijke stichting die de implementatie van BIM in de Nederlandse bouwsector stimuleert - voor de tweede keer een BIM onderwijsdag.

Op zo’n onderwijsdag krijgen studenten, docenten en bedrijven een update van actuele vraagstukken en ontwikkelingen. Daarnaast is er de mogelijkheid dat leerlingen, docenten, bedrijven én opdrachtgevers zich aan elkaar presenteren.

Een lovenswaardig initiatief dat misschien ook in Vlaanderen navolging kan krijgen.

Op de website van BIM Loket vindt u alle informatie.

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox