Jaga: tailor made HVAC-oplossingen nu ook in BIM

  •   16-11-2018
  • Johan Geerts

Aannemers en ontwerpers hebben stilaan de weg naar de BIM-methodiek gevonden. Objectbibliotheken worden aangekocht of zelf aangemaakt en samengesteld. Bouwmaterialenfabrikanten zien daarin een opportuniteit of voelen de noodzaak hun productenportefeuille te digitaliseren en via hun eigen website of een gespecialiseerd forum aan bouwprofessionals aan te bieden.

Jaga, fabrikant van klimatisatiesystemen, focust sinds zijn ontstaan in 1962 op innovatie en creativiteit. Design en originaliteit zijn begrippen die in hun DNA verankerd zitten en daarbij denken ze mee met de architect en de bouwprofessionals om uitdagende en complexe projecten te realiseren. Voor ’t Scheep, het nieuwe gebouw voor de administratieve diensten van de stad Hasselt, ontwikkelde en produceerde Jaga een 500-tal toestellen die het gebouw permanent zullen voorzien van een aangenaam binnenklimaat. Een huzarenstuk want de toestellen moesten geïnstalleerd  worden in de verhoogde vloer. Hiervoor werd een BIM-proof 3D-model gemaakt die door de installateur Van Den Briele gemakkelijk geïmporteerd kon worden in tekenprogramma’s.

 

Volledige catalogus in BIM

De ervaring met het administratief centrum was voor Jaga de stimulans om hun volledige catalogus in BIM-objecten uit te werken. Samen met ThorbiQ, gegroeid vanuit studiebureau technieken WITAS, een professionele partner met jarenlange ervaring op het gebied van design software en virtueel bouwen, werden van de Jaga-producten BIM-object definitions gemaakt. Omwille van het uitgebreide productengamma werd gekozen om het gefaseerd aan te pakken. Een eerste ‘batch’ van 10 productfamilies is momenteel beschikbaar. De object definitions zijn eenvoudig te selecteren in de online BIM-application suite product selector via een aantal filters en kunnen van daaruit gedownload worden. Via een plug-in kunnen de objecten zelfs rechtstreeks in REVIT ingeladen worden.

Deze BIM-application suite product selector is volledig Jaga dedicated. Er is informatie te vinden over convectors, fan coils, unit heaters, ventilatie en accessoires.

Het online BIM-platform is voor iedereen toegankelijk. Je kan er vrij kijken, filteren en selecteren. Na het aanmaken van een gratis account kunnen de REVIT-files van de gekozen producten gedownload worden of bij het gebruik van de REVIT plug-in zelfs rechtstreeks in de software geplaatst worden. Naast de parametrische en technische data is er ook extra informatie beschikbaar zoals foto’s, een 3D-render van het toestel, de bestektekst, een handleiding en technische documentatie.

Deze informatie is rechtstreeks te bereiken via https://www.jaga.com/benl/download/bim.html.

 

Flexibiliteit

Jaga neemt zijn BIM-introductie heel ernstig en wil dat het een evolutief project wordt. Daarom is het werk niet af en is de BIM-cel momenteel bezig met het uitwerken van alle data in het MEPcontent-platform. Dat betekent dat er vanaf 2019 ook plug-ins beschikbaar zullen zijn voor andere programma’s zoals Stabicad en Plancal Nova (vooral voor de Duitse markt). Het ter beschikking stellen van visualisaties in LOD 300 is ook een project dat bekeken wordt.

Voor Jaga is een kwalitatieve ondersteuning voor hun klanten primordiaal. Dankzij de nodige flexibiliteit die Jaga aanbiedt – zowel in de ontwerp- als in de productiefase, werden al heel wat mooie internationale projecten in de wacht gesleept. Een digitale productbibliotheek en de BIM-methodiek, waarbij flexibiliteit en samenwerken sleutelbegrippen zijn, zal hen zeker helpen deze missie verder te volbrengen. Met deze service willen ze aantonen dat op maat gemaakte oplossingen en een tailor-made benadering hand in hand gaan met de innovatieve filosofie waar het bedrijf al vanaf de oprichting voor staat.

 

Gerelateerde partners

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox