Jos Vandamme (C3A): “BIM als samenwerking tussen bouwpartners heeft duidelijke afspraken nodig”

  •   14-02-2017
  • Jos Vandamme

C3A bouwt al sedert 1986 aan de IT-support voor bouwprofessionals in Vlaanderen via een groeiende C3A-Userclub. Met een waaier aan opleidingen zorgt C3A voor een degelijk inzicht en kennis in allerlei faciliteiten van de wereldwijd meest gebruikte software.

Dankzij de C3A-Extensies is de grootste groep bouwprofessionals in Vlaanderen (verenigd in de C3A-Userclub) al vele jaren hun teksten, berekeningen, tekeningen en ondertussen ook BIM-modellen automatisch aan het opbouwen en structureren conform het C3A-Afsprakenstelsel. Bij de steeds toenemende digitale uitwisseling van bouwdata biedt dit C3A-afsprakenstelsel uitstekende richtlijnen voor de werkmethodiek, de opmaak en structuur van de data en zorgt voor een dankbare standaardisatie in onze bouwsector. De ervaring die onder de C3A-Userclubleden tijdens de vele workshops uitgewisseld wordt geeft ons steeds opnieuw frisse ideëen en nieuwe inspiratie voor de verdere uitbouw !

De meest ingrijpende innovatie van de laatste jaren is BIM: Building Information Modeling. BIM is een geïntegreerd proces waarmee bouwprofessionals een project nog voor het is gebouwd digitaal kunnen ontwerpen, uitwerken en verkennen. In het hele proces wordt gecoördineerde, betrouwbare informatie gebruikt om innovatieve projecten te ontwerpen, de weergave nauwkeurig te visualiseren voor betere communicatie, en reële prestaties te simuleren om belangrijke kenmerken als kosten, planning en invloed op het milieu beter te begrijpen.

Een virtueel intelligent 3D-model van het bouwproject vormt hierbij een belangrijk onderdeel, daar staat o.a. Autodesk Revit voor. En de digitale samenwerking tussen de bouwpartners wordt sterk ondersteund door de Cloud. Revit en de Autodesk Internet/Cloud faciliteiten (zoals BIM 360) zijn dan ook aspecten die tenvolle door C3A (als Autodesk Authorised Partner en Training Center) met de gelokaliseerde Vlaamse invulling verzorgd worden.

Bij kleinere projecten is het BIM-aspect “digitale samenwerking” tussen diverse bouwpartners minder belangrijk, maar ook voor individuele bouwprofessionals die enkel en alleen een optimaal uitgebouwd BIM-model uitwerken van het te realiseren bouwproject biedt BIM een enorme meerwaarde. Het virtuele gebouwmodel in Revit, dat niet enkel geautomatiseerd alle tekeningen veel beter en sneller oplevert dan voorheen en ondertussen ook zorgt voor allerlei bouwdata-extractie (zoals geautomatiseerde meetstaten-extractie), biedt ongelooflijke flexibiliteit om wijzigingen door te voeren, van bouwdossier overheen het uitvoeringsplan tot een as-built uitvoeringsdossier. En dat is voor elke architect en zijn bouwpartners een enorme meerwaarde ! Maar uiteraard dat BIM nog meer impakt krijgt bij grotere projecten waar de digitale samenwerking tussen de bouwpartners een steeds belangrijker rol speelt. Zowel BIM voor individuele gebruikers als BIM in de echte zin van het woord werd onlangs nog uitstekend verduidelijkt via de BIM-Platform infosessie op donderdagavond 29 sept. 2016,  KLIK HIER voor het verslag met de uitgebreide getuigenissen van enkele C3A-Userclubleden.

BIM als samenwerking tussen bouwpartners heeft duidelijk afspraken nodig. Eén van de speerpunten van de C3A-Extensies is het streven naar standaard werkmethodes conform duidelijk afgelijnde afsprakenstelsels. Dit resulteert in toepassingsgerichte werkmethodes via automatismen in de basissoftware, en zorgt voor de duidelijke structuur bij de toenemende bibliotheken voor Sketch, CAD én bij de virtuele BIM-gebouwenmodellen. Daarom is C3A samen met C3A-Userclubleden sterk betrokken bij allerlei initiatieven zoals dit BIM-platform, de Revit Standards organisatie en het nieuwe Technische Comité ‘BIM & ICT’ van het WTCB: uiteraard dat we de expertise zoals opgebouwd vanuit de C3A-Userclub daarin laten meespelen.

Dergelijke BIM-afspraken vorm geven en implementeren is één zaak, dat in de praktijk brengen is een andere zaak. De “de-facto” BIM-standaard die ondertussen met de C3A-Extensies en de ruime groep C3A-Revit-Users in Vlaanderen al gevormd is, én de verdere afspraken via de Revit Standards groepering en het Technische Comité ‘BIM & ICT’ van het WTCB, kan zorgen voor heel wat inspiratie m.b.t. de praktische invulling van de BIM-afspraken en protocols, en via de C3A-Userclub, de C3A-Extensies en de vele C3A-infosessies kan dit optimaal, snel én praktisch verspreid worden onder de grootste groep bouwprofessionals in Vlaanderen ! Voor meer info: zie www.c3a.be .

 

Gerelateerde partners

Nieuwsbrief

Het beste van BIMtonic, rechtstreeks in uw inbox