Webplatformen

  •   05-04-2017

Worden de BIM Revit-bestanden op een webplatform geplaatst door fabrikanten? Zoja, welke webplatform(en) zijn dat? Welke formats zijn nodig?

Het antwoord

Je moet het onderscheid maken tussen project-bestanden en product-bestanden. De project-bestanden (native modellen, IFC-bestanden, afgeleiden tekeningen en tabellen) worden normaalgezien op de gemeenschappelijke data omgeving (Common Data Environment of CDE) geplaatst. Daar kunnen ze door alle projectpartners met toegang tot het systeem teruggevonden worden en gedownload voor lokaal gebruik. Voorbeelden zijn Chapoo, Buzzsaw of Sharepoint.

Fabrikanten kunnen productbestanden aanbieden voor gebruik in projecten. Afhankelijk van hoe ze dit opzetten, kunnen dat bestanden zijn voor één of meerdere BIM-softwaretoepassingen. Sommigen bieden ook neutrale IFC-bestanden aan (al is dit voor producten momenteel nog niet zo praktisch in gebruik). Ze kunnen dan opteren voor hosting op hun eigen website, maar ook voor hosting op bestaande platformen, zoals BIMobject, datBIM (F), NBS Library (UK) of Modlar.

 

Fabrikanten kunnen in principe meerdere bestandsformaten aanbieden, maar opteren vaak toch enkel voor veel gebruikte softwareformaten, zoals Revit of SketchUp. Dat betekent echter wél dat hun producten niet door alle architecten, studiebureaus of aannemers kunnen ingeladen worden.